
Sodyum Minerali
Sodyumun Faydaları, Önemi ve
Görevleri:
Vücutta sodyum su dengesinin korumasında ve besinlerin hücre duvarından geçişinde görev alır. Sinir ve kas fonksiyonlarının sağlıklı
bir şekilde yapılabilmesi için de gereklidir.
Terlediğinizde
kaybettiğiniz diğer bir mineral de sodyumdur.(tuzun bir parçası). Sıradan
egzersiz şartları altında az miktarda sodyum kaybetseniz bile vücut depolarını
kaybetme safhasına gelmezsiniz. Ortalama fitness
katılımcıları için tuz kayıplarını egzersiz öncesinde veya sonrasında almak
önemli değildir.

Çoğu
durumda, tipik Amerikan diyeti sodyum kayıplarını gereğinden fazla bile
sağlayabilir. Yoğurt, pide, pizza ve spagetti gibi popüler toparlanma besinleri
tahmininizden çok daha fazla sodyum içerir. Eğer daha fazla tuza ihtiyacınız
varsa, yemeğinizin üzerine biraz tuz serpin ya da krakerler ve çorbalar gibi
bazı tuzlu şeyleri tercih edin. Sıcakta, 4 saatten fazla süreli ultra
dayanıklılık çalışmaları gibi uç vakalarda, daha büyük bir sodyum tükenmesi
riskine sahipsiniz. Bunu önlemek için mutlaka olay sırasında tuzlu besin ve
sıvılar tüketin.
Tuz
tabletlerinin kullanılması, kusma, bulantı, tansiyonun yükselmesine sebep olur
ve potasyum atımını arttırır. Oysa potasyum ve sodyum vücuttaki sıvı dengesinin
korunmasında görev almaktadır. Bu dengenin bozulması ile kas kasılması, sinir
iletimi düzensizlikleri ortaya çıkar ve bu durum devam ederse kalp atımında
bozulmalar görülebilir. Kaybedilen sodyum, su kaybının her litresine yarım
tatlı kaşığı tuz ile karşılanabilir. Kaybedilen su miktarı ise antrenman veya
müsabaka öncesinde ve sonrasında yapılan kilo ölçümleri tespit edilebilir.
454
g tatlı yaklaşık olarak 400-700 mg sodyum içerir. 2-3 saatlik çok ağır egzersiz
sırasında 1800-5600 miligram sodyum kaybedebilirsiniz. Sıcak ortamda egzersize
ne kadar fazla adapte olursanız, o kadar daha az sodyum kaybedersiniz. Tuz
alabilirsiniz, sodyumun ekmek ya da bagel(
tatlı ekmek) gibi tuzsuz besinlerden de kolayca alınacağı bilinmelidir.
Sodyum
Eksikliği:
Eksikliğinde halsizlik ve güçsüzlük, baş dönmesi, çarpıntı,tansiyon düşüklüğü,
hafıza bozukluğu ve konsantrasyon zayıflığı, baş ağrısı, depresyon,
mide bulantısı ve kas krampları
gibi sağlık sorunları oluşur. Yetersiz tuz alımı, tuz alınmadan fazla miktarda
su tüketilmesi, böbrek hastalıkları, yanıklar ile ishal,
kusma ve terleme yolu ile vücudun tuz kaybetmesi sodyum eksikliği oluşmasının
başlıca nedenleridir.
Sodyum
Fazlalığı ve Zararları:
Normalde fazlası idrar ve terleme yoluyla vücuttan uzaklaştırılır. Bununla
birlikte, sodyum fazlalığı yüksek tansiyon,
potasyum kaybı, vücutta su tutulması ve ödemlere neden olur. Sodyum
fazlalığında potasyum takviyesi yaparak, potasyum eksikliğinden doğabilecek zararlı sonuçlardan korunmaya çalışılmalıdır. Sodyum Fazlalığının
en önemli nedenleri fazla tuz ve tuzlu, yani bol miktarda sodyum içeren,
besinler tüketmek, yetersiz su alımı ya da ishal, terleme ve kusma yoluyla
vücudun sodyuma oranla daha fazla su kaybetmesi nedeniyle kandaki sodyum
oranının artması olarak sayılabilir.
Vücuda giren Sodyumun büyük bir
kısmı tuzdan elde edilir. Ayrıca, maden suları, başta hamsi olmak üzere deniz ürünleri,
peynir, kırmızı ve yeşil biber, fındık, fıstık, ceviz, kereviz ve havuç bol
miktarda sodyum içeren besin maddeleridir
Günlük Sodyum İhtiyacı:
Normal sağlıklı bir yetişkin için günlük sodyum ihtiyacı 2 - 3 gram civarındadır ve bu sodyum miktarı 5 gram tuzdan sağlanabilir. Normal şartlarda sodyum ihtiyacı rahatlıkla karşılanır, fakat ishal gibi vücudun sıvı ve mineral kaybettiği durumlarda kaybedilen sodyumun geri kazanılması için su ile birlikte bir miktar tuz alınmalıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu sodyumun miktarı hamilelerde artarken, yüksek tansiyon hastalarında azalmaktadır. Ayrıca, bebeklere 1 yaşına gelene kadar tuz ve tuzlu besinler verilmemelidir. Zaten anne sütü sodyum açısından en ölçülü şekilde yaratılmıştır.


Hiç yorum yok:
Yorum Gönder